2014/03/19

Hääsuunnittelun kohokohtia ja haasteita

You are the reason why!
Onnistuneet häät?
Eilinen ja viikonloppu olivat niin jänniä päiviä, että tänään on pakko kirjoittaa siitä, miten meidän hääsuunnittelu on sujunut ja myös pari valittua sanaa eilisistä tapaamisista juhlapaikkamme edustajan sekä kuvaajamme kanssa. Viikonloppuna saimme siis todistaa ihanien ystäviemme kaunista hääjuhlaa ja vihkimistä. Näiden niin onnistuneiden (rentojen ja iloisten, mutta myös jouhevasti edenneiden) häiden jälkeen, aloimme pohtimaan omia valintojamme ja mietimme, että mitähän meidän aikataulusta (joka on selvästi heidän häitään tiukempi) ja tilasta edes oikeasti tulee - meneeköhän kaikki ihan mönkään!? Kunnes eilen pääsimme ihan todenteolla miettimään häitämme ja valintojamme.


Hääsuunnittelu on pääosin sujunut meillä  kuitenkin aika leppoisasti. Vaikka kaikki tutut kyllä muistaa tavatessa aika usein kysyä (pieni, outo virne) naamalla, että "noh mites ne hääsuunnittelut?". Kai ne sitten olettaa, että oisin jo ihan kriisissä, kun kaikki ei mekään niin kuin mä haluun. Tai sit ne vaan yrittää luoda normaalisti keskustelua ja mä vaan itse ylitulkitsen. No ei vaan, kivaahan se on jutella häistä! Ikävä tietysti tuottaa kaikille tätä kriisiäni odottaville pettymys, koska en ole (ainakaan vielä) huutanut kellekään, haukkunut yhteistyökumppaneita, heitellyt tavaroita tai uhkaillut ketään häiden takia. Ehkä siksi, että olen luonteeltani muutenkin sellainen rauhallinen suunnittelija ja vähintäänkin niiden kymmenien käsinkirjoitettujen, joskus yöpöydällekin tuotujen, tuhruisten to do- listien tekijä, ettei mitään rajaa. Vaikka joku voisi ajatella, että olen ylihuolehtivainen/ -järjestelmällinen ja stressaan, kun mietin jutut tosi tarkasti, en kuitenkaan ole häiden suunnittelussa oikeastaan ollut yhtään erilainen kuin muulloinkaan arjessani, koska tällainen pikkutarkka suunnittelija mä vaan oon - ehkä joku lukija ymmärtää tällaistakin hassua luonnetta.

Pois se minusta.

 Sitä paitsi, miksi oletetaan, ettei sulhasia kiinnostaisi, millaiset häistä tulee?
HE'S a GROOMZILLA!?

Eilisissä tapaamisissammekin huomasin, että monet kysymykset esitettiin suoraan vain minulle: mitä morsian on ajatellut - asenteella. Sulhoni ei onneksi tästä vaivaantunut, mutta pari kertaa olisi tehnyt mieli korjata hieman kysymystä ja todeta; no ME ollaan ajateltu, että... ;) Kyllä minunkin sulho on siinä mielessä perinteinen mies, ettei hän nyt tosiaan ole alkanut hääblogia kirjoittamaan tai mieti joka kauppakierroksella häiden somisteita ja askartelua (kuten minä, mitä sulho onneksi pitää vain suloisena, tai sit näyttelee hyvin!), mutta on hänellä silti moniakin ajatuksia ja mielipiteitä häidemme tyylistä ja kokonaisuudesta.  No, ehkä ne groomzillat kuitenkin ovat vielä suht harvinainen laji pallollamme ja niin se vaan kai on, että me morsiot useesti innostutaan näistä häistä vähän liikaakin, tai ainakin enemmän kuin nuo ihanat puolisomme! :)


Keep calm, it's only a wedding!

Isot linjat kasassa ja sälät ostettu, mitäs sitten?
Häiden suunnittelu on näin ollen edennyt oikeasti aika suloisesti; vaihe vaiheelta, siten että isot jutut on hoidettu ensi ja sitten kaikkea (ihanaa) sisustus/somistussälää on hankittu matkan varrella aina, kun niitä on eteen osunut ja hinta on ollut kohdillaan. No joo, myönnetään, se ei ehkä ole ollut kaikkein järjestelmällisin tapa ainakaan budjetin kannalta, sillä oon ollut ostoksissa ennemminkin impulsiivinen kuin budjettitarkka, vaikka sulhaselle niin uskottelenkin! Mutta toisaalta aika stressittömästi ollaan päästy, kun ei kaikki kasaannu nyt tänne viimeisille kuukausille, vaan oikeestaan tavarat alkaa olla jo kasassa. Enää kai tarvii vain askarrella ne ( jopa askarteluihmisestä ihan älyttömiltä tuntuvat määrät kutsuja, vieraslahjoja, pöytäkoristeita yms.) mitä tarvitaan ja katsoo, jos jotain pientä vielä lisätään. Tietty isommista asioista musiikit, kirkkojutut ja muutamat asuihin liittyvät asiat täytyy vielä viimeistellä. Eli äidin kanssa luvassa vielä ihania häähetkiä edessä, kun lähdetään taas asuostoksille! :)


Ai ei stressiä vai!?
Toisaalta, eihän se kaikki aina ihan huoletontakaan ole tässä häiden suunnittelussa, mutta rehellisesti sanottuna mua ei stressaa juurikaan nämä asiat, joihin itse voin vaikuttaa (kontrollifriikki - i know!), vaan enemminkin ne asiat, joista en vaan voi itse tietää! Ts. oon pelännyt kuollakseni sitä, että kukaan ei haluisikaan tulla meidän häihin ja kaikilla olisi jotain muuta (muka parempaa!) tekemistä. Tai että esim. meidän hääauto hajoaisi, kukat olisikin jotain ihan muuta kuin oli tilattu ja että meidän hääkuvista tulisikin ihan kaameita, koska ei olla vaan kovin kuvauksellisia. Siis ihan höpöjuttuja loppupeleissä varmasti kaikki, mutta ettei kukaan lukija nyt aattele, että tuolla se vaan onnellinen hymy naamallaan suunnittelee häitä, eikä muka yhtään stressaa - yeah right, en usko! Ei, kyllä täälläkin on nähty jo hääunia, joissa kaikki ei mennytkään kuin Strömsössä. Pyrin kuitenkin (järjissäni pysyäkseni ja tätä hyvin menee illuusiota ylläpitääkseni :) ) ajattelemaan, että tämä on normaalia näin isoa asiaa suunnitellessa ja etenkin, kun on tällainen pieni kontrollifriikkiluonne kuin minä.

Wedding nightmares...

Tapaaminen juhlatilalla
Eilen kuitenkin oli erittäin tuottoisa ja iloinen päivä hääsuunnittelun kannalta, sillä kävimme sulhasen kanssa tapaamassa juhlatilan edustajaa ja pääsimme samalla uudelleen katsomaan itse party locationia, joka oli iloksemme kauniimpi ja paljon muistikuviamme tilavampi! :) Naistenhuonekin oli niin tilava, että ihan varmasti mahdun sinne hääpukuni kanssa. Saatiin sovituksi kaikki hääpaikan isot linjat kuntoon mm. koristelun, ruoan, bändin ja aikataulujen sekä yöpymisten osalta. Eilen me kyllä huomattiin käytännössä, että yksi keskeinen asia häiden suunnittelun helpottamisessa on tällaiset ammattitaitoiset yhteistyökumppanit. He kuitenkin tekevät tätäkin hommaa, joka meille on niin uutta, ainutkertaista ja ihanaa, suurella kokemuksella ja jopa rutiinilla. Vaikka se tuntuu ehkä rahan tuhlaamiselta, valita ammattilaisia avuksi, kun voisi itse tekemällä selvitä paljon pienemmillä panostuksilla, ollaan kuitenkin näiden tapaamisten jälkeen oikeesti sitä mieltä, että hinta-laatusuhde on kyllä varmasti kohdillaan, ja se apu, joka näiltä ammattilaisilta saadaan omien häiden sujuvaan toteuttamiseen, on oikeesti auttanut myös stressittömässä suunnittelussa, paljon. Kyllä näistä ihan meidän tyyliset juhlat tulee, mutta kuitenkin sellaiset, joissa toivottavasti asiat sujuvat jouhevasti ja ilman että jotkin perusasiat, joita ei olisi vain itse huomannut ajatella, jäisi huomioimatta. Tässä vaiheessa ainakin yksi suunnittelujen kohokohta on ollut huomata, että yhteistyö ammattilaisten kanssa saa omatkin ideat mitä todennäköisemmin kukoistamaan! 

Budjetin kirous.
 
Ensitapaaminen kuvaajan kanssa
Lisäksi tapasimme kuvaajamme ensimmäistä kertaa eilen. Kuvausasiat jännittivät meitä molempia etukäteen jonkin verran, vaikka emme mitään hyviä kuvaajia sinänsä itse ole, mutta kuitenkin toivomme saavamme muutamia ns. must have- otoksia ja muutenkin kuvat ovat meidän mielestä keskeisiä muistoja nopeasti ohi hurahtavasta hääpäivästä, joten odotamme niiltä tietyllä tavalla kuitenkin "paljon". Uskoaksemme tapaamisen jälkeen sekä kuvaajalle että meille jäi kuitenkin todella hyvät fiilikset, odotamme ihan ilolla seuraavaa tapaamistamme, jolloin käymme yhdessä tsekkaamassa sopivia kuvauspaikkoja!

Eilisillan tunnelmat tapaamisten jälkeen voisi kiteyttää näin: We're happy! Ollaan iloisia kaikista tähän mennessä tehdyistä valinnoista. Vaikka ehkä säästötilimme ei olisi kaikesta ihan yhtä iloinen kanssamme, uskomme että juhlan tunnelman ja ainutkertaisuuden kannalta valintamme ovat olleet oikeita. Toivotaan siis, ettei nää hyvien valintojen mielikuvat koskaan romuttuisi, vaan suloiset suunnitelmamme onnistuvat. ;)
 

Tämä jokaisen häitä suunnittelevan morsion henkiseksi tueksi.


Häät ovat kaikesta ihanasta suunnittelusta ja intoilusta huolimatta vain häät, kysehän on todellisuudessa jostain paljon tärkeämmästä ja suuremmasta. Avioliiton onnistumisen kannalta voi olla jopa ehkä ihan hyväkin, ettei kaikkia paukkuja ( ja rahoja) laiteta niihin häihin, vaan otetaan suunnittelu rennolla ilolla vastaan ja muistetaan nauttia siitä, kuten kaikesta ohimenevästä elämässä. Itse ajattelen näin: saat suunnitella ja viettää häitä toivottavasti vain kerran, joten make the most of it, do it together, enjoy and have fun, but stay in budget!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti