2014/04/06

Dilemma: Vieraslista # lapsettomat häät # vanhempien toiveet

Seuraa (pitkää) puhetta häiden haastavimmasta asiasta: vieraslistasta ja varmasti monia ärsyttävästä aiheesta "lapsettomat häät".

 - PART 1 -

Cute Flowergirl
Ollaan sulhon kanssa VIHDOIN aloittamassa oikeesti hääkutsujen tekoa / tilausta, mitä ollaankin kyllä hieman vitkutettu... 
Sillä minun äitinihän haluaisi, että häämme ovat lapselliset 
(mitä ne kyllä varmasti tulevat olemaankin, mutta ilman lapsia!
mutta etenkin itse olen asiasta aikalailla eri mieltä (mihin syitä voitte lukea tämän tekstin loppupuolelta).

Älkää kuitenkaan jooko ottako nokkiinne, vaikka olemmekin ehkä mielestänne itsekkäitä kakaroita, jotka eivät ymmärrä perheellisten arvoja...

 
...vaikka lapset ovat mielestämme erisuloisia, emme vain koe, että heillä olisi mielekästä olla häissämme ja haluamme (kyllä vain: itsekkäästi) vietää häitä rauhassa, rentoutuen aikuisten kesken - me ilkimykset, tiedän! Mutta, puolustuksen sanana, kutsutaan me sentään ikäihmiset ja serkut joukkoon mukaan! ;)

Kaikki kuitenkin lähtee häissä liikkeelle (morsiamen hääpuvun ja pilvilinnaunelmien jälkeen) vieraslistan laatimisesta, mitä käsittelen PART 1  ja PART 2 - osissa paitsi kutsujen tekemisen myös lapsettomien häiden näkökulmasta. Luvassa siis kotkotusta erityisesti listan laatimiseen liittyvistä haasteista. So try to bear with me! ;)

Vierasmäärästä- kuinka monta kutsutaan ja odotetaan saapuvaksi?
Vieraslistamme laatiminen on periaatteessa ollut helppoa, sillä olemme aika selvillä siitä, ketkä ovat läheisempiä ihmisiä juuri meille ja kenet me ehdottomasti haluamme paikalle. Mutta totta kai, sitten on ne muutamat ihmiset, joiden kanssa ei vaan tiedä, mitä tekisi. Ja ne vanhempien "toiveet", joihin ei tiedä, miten pitäisi suhtautua, huh!

Me ollaan sulhasen kanssa tultu siihen lopputulokseen, että olisi kaikesta huolimatta mukavaa kutsua mahdollisimman moni ihminen paikalle. Vaikka ei meillä pienimuotoisiakaan juhlia vastaan mitään ole, emmekä kyllä mitään satojen ihmisten jenkkibileitä ole järjestämässä, mutta mahdollisimman moni läheinen olisi mukava kutsua budjetin rajoissa paikalle! Budjettilaskelmissamme sellainen n.80 ihmistä olisi tarkoitus mahduttaa juhlatilaan, mutta tietysti kutsuttavien ja saapuvien määrän arviointi on vähän hankalaa, eli luku lienee: kutsutaan n. 85 ja odotetaan paikalle n. 65-70 henkeä. :D Vai miten te olette tätä arvioineet? Kuitenkin budjetissa pysyminen on sen verran tärkeää, vaikka olisikin ihana kutsua vaikka ketä rakkaita tyyppejä, että rajanvetoa on vain tehtävä, mutta miten!? Jättääkö pois etäiset sukulaiset, lapset, työkaverit vai kaverit?

Kuinka rajata listaa- vinkkejä.

Mahdollisuus jälleennäkemiseen
Vaikka vieraslistaa on pakko jotenkin rajata, näemme sulhasen kanssa häät silti mahdollisuutena pyytää paikalle myös niitä sukulaisia ja tuttavia, joita ei kuitenkaan esim. etäisyyksien takia ehdi kovinkaan usein tavata. Haluamme siis tässä mielessä pitää perinteiset "perhejuhlahäät". Vaikka monesti kai esimerkiksi sellaiset serkut, joidan kanssa ei ole oltu paljoa tekemisissä, rajataan laskuista pois, olemme me kuitenkin päätyneet kutsumaan niin sedät, tädit kuin serkutkin, vaikka eivät kovin läheisiä olisi meille enää viime vuosina olleetkaan. Koska kuten sanottu, meille häät ovat juuri se mahdollisuus iloiseen jälleennäkemiseen näidenkin ihmisten kanssa, joita muutoin vain sukujuhlissa nyt sitten näkisikin!

Vanhempien toiveet ja omat toiveet - mitä jos ne ei mee ihan yhteen? 

Näen häät myös vanhempien juhlana.
 No mutta, siihen me sitten oltaisiinkin valmiit vetämään se sukulaisten raja - ellei vanhemmilla olisi muita toiveita. Minun äitini on erittäin halukas kutsumaan sukunsa puolelta ihmisiä, eikä meillä periaatteessa olisi mitään tätä vastaan, ellei äitini samalla asettaisi toivettamme lapsettomista häistä kyseenalaiseksi. Sillä kuulemma toivelistalla olisi perhe, joka uskonnollisista syistä ei ymmärtäisi lasten jättämistä pois juhlasta. Ts. sitten pitäisi kaikkien perheiden lapset kutsua, jos tällainen "poikkeuskutsu" annettaisiin tälle yhdelle perheelle (eihän sekään kovin mukavaa ole, että yksi vieras tuo lapset mukaan häihin, kun muille on esitetty toisenlainen kutsu)...

Toisaalta haluan, kuten aikaisemminkin olen todennut, olla myös vanhemmillemme mieliksi häiden järjestämisessä, sillä koen että häät ovat yhtälailla heille kuin meillekin iso asia. Eiväthän hekään joka päivä omia lapsiaan näe avioliittoon astumassa, joten haluan kuunnella heitäkin häiden järjestelyyn liittyvissä asioissa ja kunnioittaan heidänkin toiveitaan. Mutta emme kuitenkaan ole valmiita luopumaan kaikista omista toiveistamme, joten tässä kohdassa joudun varmaan tuottamaan äidilleni ikävä kyllä pettymyksen (mikä tekee pahaa ja harmittaa jo pelkkänä ajatuksenakin :( ). Olemme siis  tulossa asiassa äitiäni vastaan ja valmiit pyytämään kyllä nämä toivelistalla olevat aikuiset häihimme, mutta jo tilasyistä, emme voi alkaa kutsumaan yli 20 vierasta (=kaikkia lapsia) enemmän kuin on suunniteltu, joten toiveita lapsiperheistä ei ole mahdollista toteuttaa. 

Totta kai myös budjetilla on asiassa roolinsa. Lisäksi näen äitini pyynnöt osittain myös hieman yliampuvina, sillä vaikka meistä on kiva kutsua mahdollisimman moni paikalle, ei sentää sellaisten sukulaisten kutsuminen, joita on itse nähnyt viimeksi ehkä 10-vuotiaana tai nuorempana (en muista!) tunnu kovin mielekkäältä meidän näkökulmasta. Mistä tiedän hääpäivänä, kuka minua on juuri onnitellut, jos en itse tunnista kaikkia vieraita. No ehkä tämän voi sitten laittaa sen piikkiin, että myös vanhempamme ovat esittäneet kutsun (!?). Mutta vähän tuntuu etäiseltä silti tuo ajatus.

LOPUKSI: VIIKON VIERASLISTAVINKKI!

Viikon vieraslistavinkki!
Tämä kaikki vieraslistapähkäily on kai sinänsä kuitenkin melko yleinen häihin liittyvä ongelma, ja ainut keino selvitä siitä, on oikeasti rajata vieraat budjetin, tilan ja toiveiden perusteella. Minusta on vain ikävää, kun emme ole äitini kanssa ihan samaa mieltä vieraslistata. Haluaisin kyllä kovasti kunnioittaa vanhempiemme  toiveita, mutta samalla kuitenkin toivoisin, että hekin kuuntelisivat meitä, eikä äitini esimerkiksi tässä tapauksessa loukkantuisi, kun kerromme lopullisista suunnitelmistamme. Tässä siis todellinen syy, miksi vieraslistaan liittyvien "tositoimien" aloittaminen on oikeasti kestänyt. Olen yrittänyt vältellä tätä ikävää asiaa, joka kutsujen lähettämiseen mielestäni liittyy...Tiedän, että lopulta on vain päätettävä ja keskusteltava asia loppuun, mutta se vain tuntuu niin kurjalta tuottaa omille vanhemmille osittainen pettymys. 

------------------------------------------------------------------------------------------

NOTE:
PART 2:ssa luvassa jatkoa samaan aiheeseen, etenkin kutsujen ja lapsettomien häiden näkökulmasta. Coming soon! ;)

-----------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti