2014/04/10

Dilemma: Vieraslista # lapsettomat häät # vanhempien toiveet

- PART 2 -

Ja vihdoin alkuviikon kiireistä selvittyämme, vieraslista- / kutsukotkotus jatkuu... luonnollisestikin kaikkien rakastamalla lapsettomat häät- teemalla. :D

Onko lapsettomat häät luvalliset?
Okei ehkä joku nyt sanoo, että ei voi olla perhejuhlasta kyse, jos lapsia ei oteta mukaan - kyllä hekin ovat sukua ja perhettä! Totta. Periaatteessa. Mutta, onko se nyt sitten oikeesti niin tökeröä olla kutsumatta lapsia häihin? 

Oops! No mut voihan aikuisetkin kömmätä joskus...

Minusta kyse on kuitenkin ensinnäkin meidän päivästä ja meidän toiveesta, joten en näe syytä, miksi kenenkään pitäisi siitä loukkaantua siitä, että toivomme juhliin saapuvaksi vain aikuisia läheisiämme. Kyllähän vierailla on kuitenkin oikeus tehdä omat valintansa sen suhteen, haluavatko sitten osallistua tällaisiin häihin.  Tietenkin toivomme, että tämä ei olisi kynnyskysymys osallistumiselle, mutta valinta on silti vieraidemme, mikä on mielestämme ihan reilua.

Toiseksi: eihän tämä tarkoita, ettemmekö pitäisi lapsista (mikä ei minun ammattivalinnalla olisi edes oikeastaan mahdollista! :D) tai ettemme pitäisi juuri heidän lapsistaan. Se vain tarkoittaa, että tämä on mielestämme enemmän aikuisille suunnattu juhla, jossa lapset kuitenkin vain pitkästyisivät, eivätkä vanhemmatkaan tuolloin voisi nauttia juhlasta täysin rinnoin kanssamme (iltaan asti).   

Kirkossa.

Kolmanneksi: rationaalisen ajattelun ja rajallisen budjetin mukaisesti; kun jättää pienet lapset (joista juhlatilat velottavast mielestämme aivan ylihintaa) pois laskuista, mahtuu (budjettilaskelmiin) mukaan enemmän aikuisiavieraita ja niitä meidän kaikien läheisiä ihmisiä... Mielestämme emme siis ole kamalan julmia, kun teemme tällaisen ratkaisun, että halutaan paikalle mahdollisimman moni läheinen aikuinen (häistämme myös muistijäljet säilyttämään kykenevä ja ehkä jotain nautintoa saava) ihminen. Sen sijaan, että jättäisimme tärkeitä ihmisiä kokonaan pois ja kutsuisimme sen sijaan rajatun määrän lapsia mukaan... itse ainakin haluan mieluummin paikalle ne, jotka jotain häistämme kykenevät myös muistamaan ja nauttimaan, ja ovat tästä toiveestamme huolimatta valmiita tulemaan paikalle tekemään juhlistamme ikimuistoiset! :)

Kaikki rakkaimmat haluttaisiin tietenkin mukaan.


Miten tällainen (röyhkeä) toive ilmaistaan kutsussa?
Olemme nyt kutsujen laatimisvaiheessa ja pähkäilemme, miten tällainen toive vielä ilmaistaan kauniisti ja sensitiivisesti kutsussa? Jos siis hääpari jo näin röyhkeitä julkeaa toivoa, ja jättää lapset pois kutsusta, miten asia pitäisi esittää vieraille. Tietenkin kuoressa osoitetaan kutsu vain niille  henkilöille, jotka paikalle toivotaan, mutta voiko nykyään vielä luottaa siihen, että ihmiset oikeasti ymmärtäisivät (vain) tästä maininnasta lapsettomien häiden toiveen? Itse ainakin olen vähän skeptinen sen suhteen, huomaavatko kaikki tätä panna merkille. Itselleni se on kyllä itsestään selvyys, mutta tuntuu, että kaikki eivät ole aina käyneet samaa oppimäärää "hyvistä tavoista ja etiketistä", joten epäilen tämän epäsuoran ilmaisun riittävyyttä. Vähän selailin nettiä löytääkseni apua ongelmaan, mutta siellä törmäsin myös kommentteihin siitä, että jopa selkeistä kutsussa ilmaistuista toiveista huolimatta, oli häihin ilmoittauduttu lasten kera! (Oikeesti, come on ihmiset!) Haluan siis ilmaista asian niin selkeästi, ettei jää lukijalle jossittelun varaa, mutta toki kuitenkin kohteliaasti. Yksi hyvä ilmaisu oli mielestäni Korpun blogissa: "Toivomme teidän kunnioittavan toivettamme juhlia aikuisten kesken". Tämä ei hyppää mielestäni liikaa silmille, on selkeä, mutta kohtelias. Ja ennen kaikkea se ei ole käskevä, vaan pyytävä. Ja hei, jos joku ei tätä huomioi, on mielestäni kyse oikeesti jo käytöstapojen puutteesta ja välinpitämättömyydestä hääparia kohtaan.
Kutsun laatiminen ei todella ole helppoa, mutta onkohan joku keksinyt tähän jotain vielä parempaa ratkaisua, jota en vain huomannut? ;)

Onneksi on ystävät...
Olinpas täällä  julmalla tuulella, kun tällaisia ajatuksia ilmoille heitin. Haha. Ei vaan, olen oikeasti tosi harmissani tästä vieraslistadilemmasta ja siitä, että en voi täyttää kaikkien toiveita, mutta onneksi ystäväni ovat lohduttaneet minua asiassa ja todenneet, että se on ihan ok, jos pitää lapsettomat häät ( vaikka osalla heistä on jo omiakin lapsia). Tämä sentään hieman huojentaa muutoin tässä asiassa alakuloista tunnelmaani.

Mutku mä haluun - leikkiä, enkä kökkiä täällä!

Onhan se oikeesti niin, että eivät lapset viihdy epämukavissa juhlatamineissa ja hiljaa kirkossa tai puheita kuuntelemassa - oikeesti ne haluu mennä, leikkiä ja viipeltää (mikä onkin ihan oikein...mut ei meidän häissä :D ). Häiden karkkibuffa olisi varmaan ainut kohokohta heille meidän juhlissa ja siitäkin seuraisi vain vanhempien hermojaraastava sokerihumala. ;)  Lisäksi lastenmielisissä lapsettomissa häissämme kutsutuilla vanhemmilla on mahdollisuus nauttia juhlasta mielestämme paljon paremmin, kun eivät ole sinä iltana vastuussa kenestäkään muusta kuin itsestään - kaikki siis voittavat, ainakin meidän mielestä.

Vahdi mua tai syön ja juon itseni SOKERIHUMALAAN. :)

Toivon sormet ristissä, että sukulaisemmekin ja muut kutsutut ymmärtävät tämän, vaikka emme heille kaikille lähinnä etäisyyssyistä ole päässeet toiveestamme etukäteen "varoittamaan". Toivomme, ettei kukaan siis  loukkaantuisi toiveestamme, vaan ymmärtäisi asian neutraalisti. Mikään muu kutsuasiassa ei ole oikeastaan enää epäselvää, kuin äitini pehmittäminen, kutsun muotoilu ja kutsuttujen sukulaisten reaktiot... Siis kutsut?   No big deal.   - as if, ihan selkee piinajuttu oikeesti! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti